IZLET U IMOTSKI
Polazak s Makarske rivijere

Mjesto polaska: Autobusna stanica – Podgora

Vrijeme polaska: 8.15

Mjesto polaska: Autobusna stanica – Tučepi

Vrijeme polaska: 8.25

Mjesto polaska: Autobusna stanica – Makarska

Vrijeme polaska: 8.35

Mjesto polaska: Autobusna stanica – Promajna

Vrijeme polaska: 8.45

Mjesto polaska: Autobusna stanica – Baško polje

Vrijeme polaska: 8.50

Mjesto polaska: Autobusna stanica – Baška Voda

Vrijeme polaska: 8.55

Mjesto polaska: Autobusna stanica – Brela

Vrijeme polaska: 9.00

Polaganom vožnjom kroz tunel sv. Ilija ulazimo u područje Imotske krajine koje je povijesno ime za prostor koji se nalazi u zaleđu masiva Biokovo. Ključnu ulogu u životu ovoga kraja ima plodno Imotsko polje. Između njegove gotovo ravne površine i planinskog masiva Biokove (1762 m) nalazi se prostrano krško područje na kojem se smjenjuju nizovi brda i uvala. Polje i krški prostor bogati su vodom.

Dolazak u Imotski

im-1Nedaleko od Imotskog polja, na padini brežuljka Podi, smjestio se Imotski. Razvio se ispod srednjovjekovne tvrđave koja je bila središte hrvatske županije čije je postojanje zabilježeno u 10.st. Imotski ima sva obilježja primorskog grada, zahvaljujući ponajviše klimi i urbanoj arhitekturi stare gradske jezgre. Kamene kuće i strme uske ulice s kamenitim stepenicama svjedoci su nekadašnjeg izgleda ovog mjesta.

Dolazak u Imotski oko 09:30h. Nakon što turistički pratitelj podijeli promotivne letke grada Imotskog posjetiteljima ispred turističke agencije, slijedi posjet Zavičajnom muzeju Imotski gdje će se gosti uz stručno vodstvo i razgledavanje upoznati s kulturno-povijesnom baštinom grada (oko 09:45h).

Zavičajni muzej Imotski

OPIS: Zgrada u kojoj se danas nalazi Muzej sagrađena je 1903.g. kao dio industrijsko-arhitektonskog kompleksa najveće otkupne stanice duhana u Dalmaciji. U Muzeju se nalazi stalni postav podijeljen u cjeline koje prezentiraju povijest Imotske krajine. Etnografski postav posvećen je imotskom selu. Osim predmeta iz seoskih kućanstava, tu je imotska narodna nošnja i mnogi tkani predmeti koji su se koristili u svakodnevnom životu. Odjel duhana sadržava predmete vezane za duhansku proizvodnju koja je nekada bila važna gospodarska djelatnost ovog kraja.

PLAN IZLETA: Nakon razgledavanja muzeja slijedi lagana šetnja prema gradskom trgu ( oko 10:30h).

Tin Ujević (1891-1954)

OPIS: Jedan od najvećih pjesnika 20. stoljeća. Rođen je u Vrgorcu. Osnovnu školu završio je u Imotskom. Njegova najpoznatija djela su: Lelek sebra, Kolajna, Auto na korzu, Ojađeno zvono, Rukovet, Žedan kamen na studencu te mnoga druga djela. U svojoj poznatoj pjesmi „Odlazak“ izrazio je veliku ljubav prema svom gradu.

PLAN IZLATA: Nakon saznanja par važnih informacija o Tinu Ujeviću, laganim koracima idemo prema Imotskoj tvrđavi (oko 10:45h).

Tvrđava Topana

OPIS: Smjestila se uz obronke Modroga jezera i dominira gradom. Tvrđava je nastala u 10. stoljeću i kroz povijest je imala izuzetno strateško značenje. Zaštitnica Imotske krajine je Gospa od Anđela, a istoimena crkvica se nalazi u okružju tvrđave. Danas je ova tvrđava omiljeni vidikovac, a ljeti se u njoj održavaju razna kulturna događanja. Također, danas je tvrđava iznimno zanimljiva posjetiocima zbog sačuvanog izgleda te prekrasnog pogleda na grad Imotski, Modro jezero i gradski nogometni stadion „Gospin dolac“.

PLAN IZLETA: Nakon razgledavanja tvrđave, spuštamo se na vidilicu Modrog jezera (oko 11:10h).

Modro jezero

OPIS: Jedno od dva bisera imotske prirode. Smješten je na rubu Imotskog. Modro jezero golema je vrtača dubine oko 150 m na južnome i oko 290 m na sjevernom dijelu. Njezin otvor dug je oko 800 m i širok 400 m. Razina vode u njemu varira tijekom godine – katkad dubina dosegne više od 100 m, ali nije rijetkost da u jesen potpuno presuši te se tada na dnu jezera igra tradicionalna nogometna utakmica. Krajem 19. st. izgrađeni su putovi (dugi 1100 m) kojima se može spustiti do vode.

PLAN IZLETA: Nakon što se Modro jezero pogledalo s vidilice, gosti dobivaju slobodno vrijeme (do 14:00h). Tko želi i u dobroj je fizičkoj kondiciji, može se spustiti do dna Modro jezera i okupati se. Oni koji nisu za kupanje, mogu otići do crkve sv. Franje ili prošetati se gradom.
U 14:00 sati je okupljanje svih gostiju ispred turističke agencije i odlazak autobusom na ručak na obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Za ručak goste očekuje piće dobrodošlice (rakija) zatim tradicionalni dalmatinski roštilj uz piće (vino-voda-sok),domaća salata te domaći kruh ispod sača. Također, nezaobilazan je i posjet drugom biseru prirode, Crvenom jezeru.

Crveno jezero

OPIS: Smješteno je 1,5 km zapadno od Modrog jezera. Ono je pravo čudo našeg krša. Njegove stijene,zastrašujuće crvene boje,gotovo se okomito obrušavaju u jamu promjera oko 300 m. Dno jezera je ispod razine mora, a razina vode je iznad razine mora, što čini ovo jezero rijetkim primjerom kripto depresije u Hrvatskoj. Na sjevernoj strani,visina litica iznosi oko 550 m. I voda Crvenog jezera tijekom godine varira,ali manje nego u Modrom jezeru. Dubina jezera je 252 m, a prosječna dubina vode je oko 300 m. Uz Crveno jezero veže se Legenda o Gavanu – legenda o nastanku Crvenog jezera. Gotovo da nema posjetitelja koji nije pokušao ubaciti kamen u jezero. Malo ih je u tome uspjelo. Pokušajte i vi, ali ne zaboravite ponijeti kamenčić jer ga je ovdje vrlo teško pronaći.

PLAN IZLETA: Nakon dana provedenog na izletu u Imotskom, vrijeme je za povratak (16:00h).

Povratak na Makarsku rivijeru

Mjesto povratka: Autobusna stanica – Brela

Vrijeme povratka: 16.30

Mjesto povratka: Autobusna stanica – Baška Voda

Vrijeme povratka: 16.35

Mjesto povratka: Autobusna stanica – Baško polje

Vrijeme povratka: 16.40

Mjesto povratka: Autobusna stanica – Promajna

Vrijeme povratka: 16.50

Mjesto povratka: Autobusna stanica – Makarska

Vrijeme povratka: 17.00

Mjesto povratka: Autobusna stanica – Tučepi

Vrijeme povratka: 17.10

Mjesto povratka: Autobusna stanica – Podgora

Vrijeme povratka: 17.20

REZERVIRAJ ONLINE

Ukoliko ste zainteresirani i želite upoznati sve čari priprdnih ljepota Imotskog, molimo Vas popunite dolje priloženi kontakt obrazac, a mi ćemo u najkraćem roku odgovoriti na Vaš upit.

malo jučerašnjih snimaka iz aviona

    Your name *

    Your e-mail *

    Additional *

    Number of person *

    Trip Date *